WilbertH

het deel van mij op het www...

Search

Login

u:
p:

NOS Nieuws

zonnewijzer/zonnewijzerfaq.html

Zonnewijzer: veelgestelde vragen

Waarom moet ik de plaats opgeven waar de zonnewijzer komt te staan?

De zon komt in het oosten op. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe eerder de zon opkomt, maar ook hoe eerder hij zijn hoogste punt bereikt. Binnen Nederland scheelt dit al meer dan een kwartier. Hier houdt de wijzerplaat van de zonnewijzer rekening mee

Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe hoger de zon staat. Dit heeft invloed op de wijzerplaat maar ook op de stand van de gnomon. Dit berekent de wijzerplaatgenerator allemaal voor je.

Ik wil graag een grotere zonnewijzer maken. Hoe doe ik dat?

Print de A4-wijzerplaat groter uit, bijvoorbeeld op A3 of A2. Zolang de verhouding tussen hoogte en breedte hetzelfde blijft veranderen de instructies niet. Je kunt ook een kopiƫerapparaat gebruiken om de A4-wijzerplaat uit te vergroten.

Ik vind het logo/de datumlabels/de tijdlabels/de centrale driehoek/... op de wijzerplaat lelijk. Kan ik er ook een maken zonder het logo/de datumlabels/de tijdlabels/de centrale driehoek/...?

Koop Acrobat, haal het logo/de datumlabels/de tijdlabels/de centrale driehoek/... weg en print de wijzerplaat uit.

Waarom staat de datum onder deze pagina in zo'n vreemde volgorde

De volgorde is niet vreemd; jij bent vreemd. Dit formaat heet Big-Endian (zie Gulliver's Travels). Het eerste getal heeft de meeste significantie (een jaar duurt langer dan een maand) en het laatste getal heeft de minste significantie (een dag duurt minder lang dan een maand of een jaar).

Een belangrijk voordeel van dit formaat is dat meteen duidelijk is dat je dit formaat gebruikt. Als je zou opschrijven 9-11-2001 dan denk een Europeaan dat je 9 november bedoelt. Een Amerikaan denkt dat je 11 september bedoelt.

Een ander voordeel is dat als je data die op deze manier geschreven worden alfabetisch sorteert ze ook meteen op datum gesorteerd zijn. Voorwaarde is wel dat je getallen onder de tien met een nul begint.

Waarom kan ik geen zonnewijzer maken voor een heel jaar?

Op 1 juni (drie weken voor de zonnewende) om 12 uur 's middags staat de zon op een bepaalde hoogte. Op 12 juli (drie weken na de zonnewende) staat de zon om twaalf uur weer op dezelfde hoogte. De lijnen voor deze twee dagen zouden dus door elkaar lopen. Dit maakt niet uit als je alleen de tijd wil aflezen, maar om ook de datum af te kunnen lezen heb je twee zonnewijzers nodig om een heel jaar te bestrijken.

Waarom zijn de uurlijnen niet recht?

De afwijking komt door twee effecten. Ten eerste een geometrisch effect. Ten tweede door de eccentriciteit (het niet-rond zijn) van de baan van de aarde. Samen staan deze twee effecten bekend als 'equation of time' of het analemma.

Welke functies gebruik je om deze zonnewijzers te maken?

Ik reken de positie van de zon uit met de VSOP-87 functies zoals ze geimplementeerd zijn in libnova. Ik gebruik ook libnova voor de berekening van de atmosferische refractie

Waarom wil de Engelstalige versie van de zonnewijzergenerator weten waar ik ben?

Veel browsers kunnen doorgeven waar ze op dit moment zijn. Als je dit toestaat dan vult de pagina zelf je locatie in en hoef je dit niet meer op te zoeken.

Wilbert van Ham, 2006-1-20