WilbertH

het deel van mij op het www...

Search

Login

u:
p:

NOS Nieuws

metrisch/niet.html

Wat willen we kwijt

Hier bespreek ik alle eenheden die we in Nederland gebruiken die we beter kunnen afschaffen. Ik geef aan wat het S.I.-alternatief is en waarom dit alternatief handiger is.

Barrel (Bl)

De meest nutteloze en verwarrende van alle onzineenheden is de barrel. Waar ieder mens in Nederland begrijpt dat de prijs van vloeistoffen gaat in euro per liter (€/l). Bij benzine, melk en cola kan iedereen zich voorstellen wat het kost per liter. Een enkele keer gaat het zoals bij water in eenheden van duizend liter. Er is precies één ding in de wereld waarvan de prijs word gemeld per 135 (?!) liter: ruwe olie. Afschaffen die barrel, direct!

Vreemde factoren

In het S.I. wordt alleen vermenigvuldigd met machten van tien (10; 100; 100; 0,1; ...). Dat is een goed idee laten we dat altijd doen. Toen iemand voorstelde het verbruik van auto's te gaan meten in liter per 100 kilometer (l/100 km) was dat een oneindig veel beter idee dan het te doen in l/50 km of l/3,567 km. Dat begrijpt een kind.

Toch vindt men dat in supermarkten niet. De kipfilet gaat in €/100 g de aardappels in €/kg. Tot daar kan ik het volgen. Vervolgens gaan de kersen in €/250 g, de mandarijnen in €/500 g en de bramen in €/50 g. Volgens mij is dit een bewuste poging om ons te verwarren. Je had in al deze gevallen prima kunnen kiezen de prijs in €/100 g of €/kg te vermelden. Weg ermee, direct.

Paardenkracht (hp)

Onlangs bedacht ik bij het tanken dat ik zuiniger gereden had de de maanden ervoor. Ik probeerde te bedenken waardoor dat kwam. Had ik minder hard gereden? had ik op andere wegen gereden? Ik ging de apparaten in mijn auto langs die een deel van het motorvermogen gebruiken. De koplampen (55 watt elk), de radio (200 W), de airco (1000 W). Maar hoeveel vermogen produceert die motor eigenlijk? Blijkt dat alles in de auto (LED dashbordkastje 100 mW, sigarettenaansteker maximaal 5 W) wordt uitgedrukt in watt, behalve het motorvermogen.

Lief Top-Gear team, als jullie echt paardenkrachten willen blijven gebruiken reken dan ook uit wat mijn koplampen verbruiken in micropaardenkrachten. Anders: weg ermee.

Inch

-'Hoe groot is die monitor?'
-'22 inch?'
-'Zijn dat gewone inches of monitor-inches?'
-'Hoezo?'

Hoe lang is een inch? Als je het opzoekt blijkt het exact 2,54 mm te zijn. Maar is dat echt zo? In de chip-industrie zijn 12 inch wafer precies 30 cm groot. Hier is een inch dus 2,5 cm. Een 15 inch CRT-monitor had een beelddiagonaal van ongeveer 15 * 2,3 cm. Een 1 inch waterbuis heeft een buitendiameter van meer dan 3,3 cm en een variabele wanddikte.

Vuistregel (hoe verrassend): 'gebruik nooit inches'. Als iets in inches vermeld staat betekent dit meestal dat de verkoper niet wil dat je weet hoe groot het is. Dit kan zijn zoals bij de waterbuizen omdat de standaard een beetje vreemd is of zoals bij de computermonitoren omdat hij overdrijft.


Veel instellingen van Microsoft-programma's kunnen niet in metrische eenheden. Om het formaat van je scherm in te stellen heb je een Amerikaanse meetlat nodig.